Taistelu Näsilinnasta

3.0 tähteä
Sota
70MIN
ENSI-ILTA 23.3.

Realistinen sotaelokuva historian kipupisteestä

Huhtikuun 3. päivän yönä 1918 yliluutnantti Melinin johtama valkoisten komppania sai tehtäväksi tunkeutua punaisten hallitseman Tampereen ytimeen, keskellä kaupunkia sijaitsevaan Näsilinnan palatsiin. Elettiin Suomen sisällissodan ratkaisuhetkiä.

Siviilivaatteisiin pukeutunut osasto juoksi kaupungin läpi ampuen kaikki vastaantulevat punaiset, niin naiset kuin antautuneet, aseistetut ja aseistamattomat ja valtasi Näsilinnan aamulla.

Punaisten vastahyökkäyksen alkaessa muuttui huonosti koulutettujen pohjalaisten talonpoikien asema tukalaksi. Apuvoimia ei ollutkaan tulossa, kuolleita ja haavoittuneita sen sijaan tuli runsaasti. Ammuksetkin alkoivat olla lopussa.

Tarkka katse historiaan

Taistelu Näsilinnasta on pätevä ja realistinen, pienimuotoinen sotaelokuva. Nicke Lignell on hyvä, mutta ehkä liiankin mukavan oloinen kovapintaiseksi Meliniksi.
Näkökulma on valkoisten, mutta Claes Olsson huomaa ironiaa esimerkiksi siinä, että toisin kuin punavankien, vangittujen valkoisten vaara joutua teloitetuiksi oli propagandaväitteistä huolimatta pieni.

Palatsin komeita sisätiloja ihastelevat, maalta kotoisin olevat pohjalaisnuorukaiset taas ovat yhtä hämmästyneitä kuin taloa hallinneet tamperelaiset punaiset varmasti vähän aiemmin. Nuoret miehet molemmilla puolin olivat loppujen lopuksi kovin samanlaisia. IL

Kuva: Taistelu Näsilinnasta
Lisätiedot
Valmistusmaa: Suomi
Julkaisuvuosi: 2012
Elokuva muualla: IMDB
  • K-15
Kommentoi elokuvaa: "Taistelu Näsilinnasta"
 
 
 
 

Hae elokuvista

RAJAUS Elokuva Henkilö